Játékszabály: Általában egy játszma 21 pontig tart (de az új versenyszabály szerint csak 11-ig), és öt szervánként van szervacsere (az új szabály szerint 2 szervánként). A fogadónak végig kell látnia a szervát, nyitott tenyérből, az asztal felett, az asztal mögül kell feldobni a labdát. A már feldobott labda játékba kerül, tehát az is pontot veszít, aki nem találja el azt az ütővel. Az asztal felett labdát érintő játékos pontot veszít, ha azt nem szabályosan üti vissza az ellenfél térfelére (töccs). A hálót érintő szabályos adogatást (necc) meg kell ismételni, tetszőleges számban. Ha a játékos játék közben szabad kezével az asztalhoz ér, pontot veszít.

Páros játszmában adogatásnál kell csak a fogadó térfelére ütni a labdát, "idegen" szerva vesztett pontot jelent. Párosban a játékosok felváltva ütnek. Két pontos előny szükséges a nyertes játszmához, tehát 21:20 után (majd 22:21 után is) tovább kell játszani, ekkor a játékosok már váltva adogatnak. Minden játszma után a játékosok térfelet cserélnek.

A mérkőzés nyertese az, aki háromból két játszmát (vagy ötből hármat) megnyer. Az utolsó, döntő játszmánál 10 pont elérésekor (új szabály szerint 5 pontnál) a játékosok térfelet cserélnek.


Az asztalitenisz-öltözet áll: cipőből, rövidnadrág(combközépig érő), póló(NEM fehér). A különböző asztalitenisz cégek különböző típusú felszereléseket gyártanak.

Legnépszerűbb márkák: STIGA, JOOLA, Butterfly, Nittaku, Donic. A többi felszerelés adja meg a játék minőségének nagyobb részét: ütő, háló, asztal, labda.

Az asztalitenisz (más néven pingpong) egy labdajáték amelyben kettő vagy négy játékos üt egy labdát egymás közt ütőkkel. A játékot egy asztalon játsszák, amelyet háló választ ketté.A játék szervával indul(a kezdő játékos úgy üti meg a labdát, hogy az előbb a saját, majd az ellenfél térfelén is lepattanjon, az ellenfélnek már "csak" át kell ütnie a másik térfélre a labdát, ezt követően a szerváló játékosnak is hasonló a feladata.A pontot(ezentúl: poént) az a játékos éri el, aki utoljára tette át szabályos ütőfelülettel a labdát.

Segítség/Kapcsolat
© 2010 Docler Holding - Minden jog fenntartva!